Stefb » Specials » Heupaandoeningen

Veelvoorkomende heupaandoeningen bij sporters

Veelvoorkomende heupaandoeningen bij sporters Sporten is gezond en de heup is een stabiel gewricht. Toch kunnen er problemen optreden, ook bij jonge en actieve mensen. Pijnlijke spieren, een stijf heupgewricht, klikkende geluiden en andere symptomen kunnen zich voordoen tijdens en na het sporten, of zelfs gewoon in rust. Wat kan hier nu aan de oorzaak van liggen? En kunnen we er ook iets aan doen?

Oorzaken

De heup is een kogelgewricht, net zoals de schouder. Om zowel stabiliteit als mobiliteit te verzekeren, bestaat het uit, en wordt het omringd door, allerlei structuren die de juiste ratio tussen de twee verzekeren. Na een trauma of chronische overbelasting, kunnen deze structuren echter beschadigd geraken en hevige pijn, stijfheid en/of verontrustende geluiden veroorzaken.

De meest voorkomende oorzaak van heupklachten bij sporters is een spieraandoening. Dit komt door de vaak enorme krachten die de heupspieren moeten leveren om voor beweging in de gewrichten van de lage rug, het bekken, de heup en knie te zorgen.

Ook structuren in het gewricht kunnen gekwetst geraken. Zo kan bijvoorbeeld het labrum, de structuur die het contact tussen heupkop en -kom zo optimaal mogelijk houdt, inscheuren. Het gewrichtskraakbeen kan ook slijten en op lange termijn heupartrose veroorzaken.

Soms komen er ook stressfacturen voor in de botten van de heup. Vooral vrouwen die aan duursport doen (zoals langeafstandslopen) kunnen hier last van krijgen. Het zijn dunne barsten in het bot en komt (wat de heup betreft) het meeste voor in de femurhals (bovenbeen). Dit als gevolg van herhaalde belasting op dezelfde locatie.

Tot slot wordt ook vaak een bursitis (ook wel slijmbeursvliesontsteking) genoemd. Deze structuur zorgt onder andere voor het kraakbeenvocht dat het gewricht voedt en de wrijving van de verschillende gewrichtsstructuren onderling vermindert.

Behandeling van heupaandoeningen

Afhankelijk van de exacte oorzaak, zijn er vele mogelijkheden om het probleem aan te pakken. In eerste instantie is voorkomen beter dan genezen. Veel aandoeningen van de heup bij sporters zijn het gevolg van een onaangepaste belasting ten opzichte van wat het weefsel aankan. In de acute fase kunnen rust, ijs en medicatie (NSAID's) soelaas bieden. Voor specifieke gevallen kan een behandeling bij een fysiotherapeut, een infiltratie met cortisone of hyaluronzuur en/of een operatie nodig zijn.
Heupinklemming: symptomen, oorzaken en behandeling

Heupinklemming: symptomen, oorzaken en behandeling

Heupinklemming, door medici ook wel femoro-acetabulair impingement (FAI) genoemd, is een abnormaal contact tussen heupkom (acetabulum) en bovenbeen (femur) en een veelvoorkomende oorzaak van pijn en o…
Klikkende heup: symptomen, oorzaak en behandeling

Klikkende heup: symptomen, oorzaak en behandeling

Een klikkende heup of het Snapping Hip Syndroom (SHS), medisch ook bekend als coxa saltans, is een aandoening die wordt getypeerd door een knappend gevoel in de heup bij dagelijkse activiteiten en gaa…
Spierscheur van de quadriceps femoris bij sporters

Spierscheur van de quadriceps femoris bij sporters

De quadriceps femoris is de grootste spier van het menselijke lichaam en helpt bij het strekken van de knie en buigen van de heup. Maar wat als het foutloopt? Bij explosieve bewegingen kan de spier sc…
Gepubliceerd door Stefb op 01-10-2020. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Behrens SB, Deren ME, Matson A, Fadale PD, Monchik KO. Stress Fractures of the Pelvis and Legs in Athletes: A Review. Sports Health. 2013;5(2):165-174. doi:10.1177/1941738112467423
  • Aaron DL, Patel A, Kayiaros S, Calfee R. Four common types of bursitis: diagnosis and management. J Am Acad Orthop Surg. 2011
  • Jun;19(6):359-67. doi: 10.5435/00124635-201106000-00006. PMID: 21628647.
  • Paulsen, F., & Waschke, J. (2013). Sobotta Atlas of Human Anatomy, Vol.1, 15th ed., English. Elsevier Gezondheidszorg.
  • Egmond, D. L., & Schuitemaker, R. (2009). Extremiteiten (10de editie). Bohn Stafleu van Loghum